Hogyan függ össze a kalcium a testsúllyal?
A héten az egyik ismerősöm megkérdezte, hogy mire jó a kalcium?
- Beépül a csontokba, segít a csontritkulás megelőzésében...
- Oké, ez logikus.
- Csökkenti a szervezet elsavasodását, mivel erősen lúgosítja a szervezeted...
- Értem.
- Szabályozza a hormonrendszeredet...
- Hm.....
- Elősegíti a fogyást...
- Na ezt most már magyarázd meg! Még fogyni is lehet vele?
Angelo Tremblay, a Kanadai Környezeti és energiaegyensúlyi Kutatóintézet tulajdonosa. A professzor és csapata már évek óta tanulmányozza a kalcium és az elhízás kapcsolatát. Első eredményeik 2003-ban jelentek meg, és felfedték, hogy a kevés kálciumot fogyasztó nők szervezetében több a zsír, vastagabb a derekuk, magasabb a rossz koleszterin-szintjük. Második tanulmányuk kimutatta, hogy a hatéves időszak alatt minél inkább csökkentette valaki a tejtermékek fogyasztását, annál jobban meghíztak és annál vastagabb lett a derekuk. 2007-ben Angelo Tremblay és csapata kimondta a kálciumfogyasztás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát a diétázók körében.
Nemrég a professzor és csapata a Laval Egyetem orvosi karán egy kísérlet során érdekes felfedezést tettek. A 15 hetes fogyókúra résztvevői a kísérlet előtt átlagosan kevesebb mint 600 mg kalciumot fogyasztottak naponta, holott a WHO szerint a napi ajánlott bevitel 1000-1300 mg.
Az egyik csoportnak az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé 1200 mg kalciumot adtak tabletta formájában, a másik csoport pedig ugyanekkor placebót kapott. Az első csoport tagjai átlagosan mintegy 6 kg-ot fogytak a program végére, míg a második csoport tagjai, akik a placebót kapták, csupán 1 kg-ot.
Angelo Tremblay így összegezte a felfedezést: “Azt feltételezzük, hogy az agy érzékeli a kalciumhiányt és azzal akar kompenzálni, hogy ösztönzi a táplálékfelvételt, ami nyilvánvalóan ellenkezik az összes fogyókúrás program elveivel.” – majd hozzátette – “Az elegendő kalciumbevitel úgy tűnik, hogy csökkenti az evés utáni vágyat.”
A kutató szerint a klinikájukat felkereső elhízott nők fele nem vesz magához elég kalciumot. Fontos szerepet játszik tehát a kalcium a fogyasztóprogramok sikerében.
Az amerikaiak arra az eredményre jutottak, amennyiben a szervezetben nincs elég kalcium, akkor egy kalcitriol nevű hormont termelődik. Ez pedig arra ösztönzi a zsírsejteket, hogy zsírégetés helyett raktározzanak.
Idősebb korban is hat?
Egy amerikai Rákkutató Központban közel tízezer, ötvenes éveiben járó férfit és nőt vizsgáltak, 12 éven keresztül. Azt nézték, hogy mennyi kalciumot fogyasztanak, és hogyan változik a testsúlyuk. Kiderült, hogy önmagában, az élelmiszerrel bevitt kis mennyiségű kalcium, 10 év alatt sem gyakorolt kedvező hatást a testsúlyra. Azonban a táplálék-kiegészítő formájában kalciumot fogyasztó nők a szokásos életkorból adódó hízás helyett egy keveset veszítettek a testsúlyukból. Fiatal, és csak kevés súlyfelesleggel rendelkező nőknél ugyanakkor nem mutattak ki egyértelmű fogyasztó hatást a kalcium pótlása esetén.
Önmagában tehát nem fogyaszt! A tanulmányok mind azt bizonyították, hogy a napi legalább 1000 mg. kalcium bevitelével, diéta és testmozgás mellett hatékonyabbá tehető a fogyókúra. Aki extra kalciumot szeretne bevinni a fogyás érdekében, természetes táplálékkiegészítő formájában, plusz kalória nélkül megteheti ezt. Erre egyértelműen javasolt a Korall Kalcium, melyben természetes formájában megtalálható a kalcium (is).
Üdvözlettel:
Soltész Gábor