HTML

Korall Kalcium

Korunk néma járványa a csontritkulás és hazánkba minimum egy millióra teszik a betegek számát. Felveszed a harcot a csontritkulás ellen? http://www.korallkalcium.hu

Friss topikok

Linkblog

Tej: élet, erő, egészség? 2. rész

2010.03.02. 15:18 Soltész Gábor

Tej: élet, erő, egészség? 2. rész

 

Az előző bejegyzésben felsorakoztattam érveket a tej mellett és ellene. Mivel azonban nagyon sokan csak a tej jó tulajdonságát  ismerik, ezért fontosnak tartom, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk arra, hogy melyek azok a dolgok, ami miatt nem javasolt a tej  fogyasztása.


A tehéntej rengeteg hasznos dolgot tartalmaz... DE a kisborjúknak! És nekik is csak addig, amíg borjúk!

 

Az emberi szervezetre éppen az ellenkezője igaz!


Elég, ha csak józan paraszti ésszel egy pillantást vetünk a természet rendjére:
- egyetlen állat sem fogyaszt felnőtt korában tejet (nem a tej emésztésére van kitalálva a felnőtt állat szervezete)
- és egyetlen faj sem fogyasztja másik faj tejét (ugyanis a tej teljesen faj specifikus).


Visszatérve az emberre:


Az okok kettős eredetűek. A tejben levõ kalcium a szervezet számára hasznosíthatatlan környezetben van. Az állati eredetű felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, és ezáltal felemészti a csontokat. A többnyire állati eredetű fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülő táplálkozás lassan 'felfalja' a csontokat.

Az első és legfontosabb étkezési lépés tehát: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is.

Tehát az a mondás, hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így NEM IGAZ. Éppen emiatt (is) káros.

A tejjel kapcsolatos tudományos cikkek fő fókuszában a következő mellékhatások vannak: bélgörcs, bélfertőzés, belső vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemőknél és gyerekeknél, valamint fertőzések mint például salmonella. Ezeket a tényeket úgymond elfelejtették közölni az emberekkel!

Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint azok az idősebb emberek közül, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, tejtermékeket, kb. kétszer annyian szenvedtek medencecsonttörést, mint akik nem fogyasztanak tejtermékeket. Egy még jelentősebb harvardi tanulmány 12 éven át 77 761 nőt vizsgált meg: azoknál, akik napi 3-szor ittak tejet, nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.

A kalciumot nem tejjel vagy tejtermékekkel kell bevinni a szervezetbe. Rengeteg növény tartalmaz kalciumot, mint pl: a borsó, a bab, a brokkoli vagy egyéb zöld leveles zöldségféle, mint a kelkáposzta, stb.

Továbbá ott vannak még az étrend kiegészítők is. Azonban figyelmesen válasszunk közülük, egyrészt: mindig figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg természetes, és ne mesterséges kalciumot tartalmazzanak a készítmények. A mesterséges kalcium ugyanis, ami nem szívódik fel a szervezetben, könnyen vesekővé alakulhat, mivel nem tud rendesen kiürülni. Másrészt: nem környezetéből kiragadva, hanem épp ellenkezőleg, komplex formában kell bevinnünk szervezetünkbe, hogy szintén természetes formában ott legyenek a kalcium felszívódásához szükséges anyagok is, minden mesterségesen hozzáadott adalékok nélkül.
 

Jó egészséget, és okos döntéseket kíván:
Soltész Gábor

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korallkalcium.blog.hu/api/trackback/id/tr891802995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

analazin 2010.03.04. 09:42:02

Én is egyetértek azzal, hogy a tejívás az csak csecsemőknek való. A a felnőtt ember szervezete nem alkalmas a tej megemésztésére. Ezt azért állítom ilyen határozottan meg ezt a jelenséget saját magamon tapasztaltam. Így én már vagy 40 éve nem iszom tejet, sőt egyáltalán nem is kívánom.

szunyog55 2010.03.04. 09:44:37

A cikket nagyon érdekfeszítőnek találtam.
Annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy az édesapám 86 éves múlt, liter számra issza a tejet és eszik joghurtot, tejterméket, és elég sokat esik a korára való tekintettel. Soha semmije nem volt még eltörve, remélem nem is lesz.
Talán a "kivételek" erősítik a szabályt, főleg ha el akarnak valamit adni.
Az egészséges táplálkozásnak én is híve vagyok ami a zöldséget gyümölcsöt illeti.
Egyéb zöldséget köszi nem kérek.

2010.03.04. 09:46:34

A józan paraszti észre reagálva hozzátenném a következőket:
- Az állatok felnőve jóval nagyobb energiaigényűek, mint a kölykök, ezt lehetetlen volna csak anyatejből biztosítani. Egy 100kg-os oroszlán például mennyi tejet kellene igyon?
- A szoptatás nem biztonságos sem az anya, sem a kölyök számára, így a lehető legrövidebbre kell venni ezt az időt.
- Az anyaállat nem enged még másik kölyköt sem szopni, nem hogy másik fajt, kivéve ha emberek becsapják.
Az állati eredetű felesleges fehérje mondattal mire céloz? Hogy fehérjehiányos táplálkozás esetén nem gond állati fehérjét fogyasztani, vagy hogy az állati fehérje úgy ahogy van, káros?
A túlzott növényi fehérjefogyasztásnál nincs ilyen gond? (Ha lehet növényből túl sok fehérjét bevinni.)
A kutatások eredményét nem vitatom ettől függetlenül, bár arra kíváncsi lennék, hogy lenne -e olyan étrend, amely 120 évre egészséget biztosítana az emberek 80%-ának és utána is csak egy autó ütné el.

Soltész Gábor · http://www.korallkalcium.hu 2010.03.04. 11:12:15

@szunyog55:
Így van, a kivételek erősítik a szabályt.

Ugyanis a statisztikák pont az ellenkezőjét mutatják.
A fejlett nyugati civilizációban, ahol a legnagyobb a tej,- és tejtermékek fogyasztása, ennek ellenére mégis a legnagyobb a csontritkulás, a törések stb. aránya.
Ennél már csak az érdekesebb, mikor ugyanazon szervezetben kimutatják egyszerre a csontritkulást és a meszesedést...

Soltész Gábor · http://www.korallkalcium.hu 2010.03.04. 14:32:08

@lxrose:
szó nem volt a felnőtt állatok kizárólag anyatejen történő táplálásáról...
de még kiegészítésként sem fogyasztanak tejet.
A mai fejlett nyugati civilizációban élő ember egyszerűen fehérjemérgezésben szenved. Ez az egyik igencsak jelentős oka a test elsavasodásának.
Ez származik döntő részt az állati eredetű táplálékokból és kisebb részt a túlzott növényi eredetű fehérjebeviteltől. Mert azt is túlzásba lehet vinni.
A mai ember sokkal többet többet eszik, mint amennyi a teste fenntartásához szükséges lenne.

Természetesen létezik olyan életmód és étrend, amely hosszabb életkort biztosít az ember számára. Azonban az életkor hosszát nem csak az étrend határozza meg, de fontos összetevője.

2010.03.04. 16:06:23

@Soltész Gábor: Persze, azért írtam, hogy nem biztonságos sem az anyára, sem a kölyökre nézve ezt az állapotot sokáig fenntartani. Ha már úgyis vadászni kell, akkor meg minek vállalnák a felesleges kockázatot?
(Oroszlánéknál például a hím csak végszükség esetén avatkozik bele a dolgokba, így a vadászó nősténynek nem lenne ideje mindkettőre.)
Ez a fehérjemérgezés dolog azért meglepett. Ön szerint mennyi a javasolt napi fehérjebevitel egy átlagos mozgásigényű embernél testtömeg kg-ra átszámolva?

Katona Irma 2010.03.05. 08:52:17

Kedves Gábor!

Köszönöm a tejjel kapcsolatos leveled.Teljes mértékben egyetértek vele.Sohasem szerettem a tejet.Próbálgattam, de nem bírom. Néhány érdekes sort írok róla. A tej lebontásához és megemésztéséhez szükséges enzimek a renin és a laktáz. A legtöbb emberben 3 éves kor után már nincs jelen. Mindenfajta tej egyik összetevője a kazein. A tehéntejben háromszor annyi van mint az emberi tejben. A gyomorban a kazein kicsapódik,nehezen emészthető,durva nagy túrócsomókká áll össze.
Ez a vastag ragacs szörnyű terhet ró a szervezetre, amíg meg tud tőle szabadulni. Rengeteg energia fecsérelődik el emiatt. Ennek a ragacsos anyagnak egy része megszilárdulva hozzátapad a belek béléséhez, és megakadályozza a tápanyag felszívódását. Az eredmény:letörtség,letargia. A tej emésztésének melléktermékei testünkön belül sok mérgező hatású savas nyálkát hagynak hátra,ami elraktározódik.A fogyás helyett többletsúly alakul ki.A kazein az asztalos munkáknál használatos egyik legerősebb ragasztószer.A tej a legerősebb nyálkaképződést kiváltó étek a földön. Talán ennyi érdekességképp.Ezért fogyasztom én a korall kalciumot,minden nap egy picit.Nagy segítség addig is ,és utána is -gondolom,amíg kialakítom az egészséges táplálkozást "teljesen".Remélem nem tűnik okoskodásnak ez a levél,de ez az ismeret sem épp köztudott a tejről.

Üdvözlettel:Katonka Irma

2010.03.05. 17:26:30

@Katona Irma: Kedves Irma!

Nem tudom, mennyire vagy szakértő a kérdésben, vagy csak valahol olvastad a dolgokat, de azért megpróbálok vitatkozni veled.
Azt írod, hogy a kazein rosszul emészthetősége miatt rossz a tápanyagfelszívódás és rengetek többletenergiára van szükség, ennek ellenére mégis többletsúly alakul ki. Megmagyaráznád ezt az ellentmondást? (Vagy leírnád, hogy mi maradt ki?)

Soltész Gábor · http://www.korallkalcium.hu 2010.03.05. 21:04:31

@lxrose:
a szervezet életfenntartó fehérje igénye kb. 20-30 g/nap. A fehérjebevitel és – ürítés egyensúlyához legalább napi 40 g fehérjebevitel szükséges.
Ez a mennyiség a fiziológiás fehérjeminimum, amit mindennap biztosítani kell.
Az optimális fehérjebevitel: max. 1 gramm/testsúly kg.
Irma hozzászólásához kiegészítésként:
(erre egy következő bejegyzésben kívántam kitérni):
az embernek a szervezete születése után fehérje alapú táplálkozásra van beállva, tehát azok az enzimek működnek, amelyek az (anya)tej emésztéséhez szükségesek.
A fogak megjelenése azonban jelzi, hogy át kell térni a szénhidrát alapú táplálkozásra, így azoknak az enzimeknek a termelését leállítja a szervezet, amelyek például a tejfehérje és a tejcukor emésztéséhez szükségesek, és azoknak az enzimeknek a termelése indul be, amelyek a szénhidrát alapú táplálkozáshoz szükségesek.
Ezért nem képes a felnőtt emberek több, mint 90%-a emészteni a tejet és tejtermékeket...

2010.03.09. 07:55:21

@Soltész Gábor: Ezek szerint Ön úgy gondolja, hogy az emberek nagy része napi 70-80 grammnál is sokkal több fehérjét fogyaszt? Bár nehéz fizikai munkát végző vagy sportoló embereknél ez a szám még emelkedhet, hogy a szervezet az izomzatot fenn tudja tartani, esetleg még fejleszteni is.
Ez a több, mint 90% meglepett. A szervezet ennyire ostoba módon működik, hogy vezérel, nem szabályoz egy olyan kérdésben, ami nem feltétlenül kiszámítható?
Ha az ember az anyatej elhagyása után tehéntejjel is táplálkozik, akkor logikus lenne fenntartani az ehhez szükséges dolgok produkálásának képességét, ami esetleg némi alkalmazkodási idővel járna, egy fajta edzés jelleggel.
Más enzimek vagy egyéb dolgok produkálási képessége is megszünik, ha hosszú ideig nincs rá szükség?

Soltész Gábor · http://www.korallkalcium.hu 2010.03.11. 17:06:16

@lxrose:
Nem én gondolom, hogy az emberek igencsak döntő százaléka jóval több fehérjét fogyaszt a szükségesnél, ezt nálam sokkal okosabb emberek mérték és számították ki.

Így van, nehéz fizikai munkánál és sporttevékenységnél megnő a szükséglet, de nem drasztikusan, és az emberek nagy része nem végez a fejlett nyugati civilizációban se nehéz fizikai munkát, se sporttevékenységet...

Én fordítva gondolom: a szervezet van annyira okos, hogy tudja, mire van szüksége, és ahhoz minden feltételt biztosít; ellenben ami káros számára, ahhoz nem biztosítja a feltételeket, hogy például bejussanak a sejtekbe, még nagyobb károkat okozván...
És ez főleg nem edzés kérdése. Lehet megpróbálni pl. méreghez szoktatni a szervezetet, de előbb-utóbb belepusztul.

Így van, más folyamatok is leállhatnak a szervezetben.
Elég pl. a hormonpótlásra gondolni: ha kívülről viszünk be hormont a szervezetbe, akkor a szervezet egy idő után leáll a saját termeléssel.
Vagy például az izmaink: ha nem használjuk őket, elsatnyulnak.
Vagy ha nem használjuk, tréningezzük az agyunkat...

2010.03.12. 11:23:26

@Soltész Gábor: Azért van több példa, ami azt igazolja, hogy a szervezetnek még az extrém körülményekre is van megfelelő válasza. Itt van például a dohányzás, vagy az alkohol. Bár mindkettő méreg, bizonyos határok között a szervezet képes alkalmazkodni hozzá és így kevesebb kárt okoznak a szervezetnek. (Persze így tovább űzik ezeket a rossz szokásokat.) Gondolom, hogy jelentős különbség van a válaszreakció szempontjából egy rendszeres dohányos vagy alkoholt fogyasztó embernek adott és egy "szűz" embernek adott ugyanolyan mennyiségű ártó anyag bevitele esetén.
De hogy még ennél durvább példát hozzak fel: kígyókkal gyakran foglalkozó emberek élnek azzal a lehetőséggel, hogy egyre nagyobb dózisú mérget adagolnak maguknak, ezáltal valódi kígyómarás esetén nem fognak belehalni akkor sem, ha a segítség nem jön időben.
Az utolsó szakaszra reagálva: bár egyetértek azzal, amit ír, ezen példák esetén nem a képesség szünik meg arra, hogy a szervezet képes legyen újra valamilyen válaszra, hanem csak a szabályozás teszi feleslegessé az aktuális helyzet fenntartását. Tehát egy nem használt izom valóban leépül, de újabb tréningek és megfelelő táplálkozás esetén a szervezet újra képes ezeket megerősíteni, tömegüket növelni, vagyis nem felejti el, hogyan kell reagálni. Ezért kérdeztem, hogy másik olyan példát tud -e mondani, ahol a képesség is megszünik valaminek a produkálására és nem csak maga a produktum.
süti beállítások módosítása