HTML

Korall Kalcium

Korunk néma járványa a csontritkulás és hazánkba minimum egy millióra teszik a betegek számát. Felveszed a harcot a csontritkulás ellen? http://www.korallkalcium.hu

Friss topikok

Linkblog

Az ösztrogénnek (is) szerepe lehet a csontritkulásban?

2015.09.03. 15:52 Soltész Gábor

 

 
 
 
 
 
Az ösztrogén, mely az egyik legfontosabb női nemi hormon, nem csak a nők esetében, hanem a férfiaknál is felelős (lehet - szerk.) a csontritkulás kialakulásáért.

 
Bár a nők négyszer nagyobb eséllyel betegszenek meg csontritkulásban, minden tizenkettedik férfi esetében olyan mértékű csontszerkezeti leépülés következik be, mely akár életet és mozgásképességet is veszélyeztető törésekhez is vezethet.


A kutatók kimutatták, hogy a férfiak esetében is jelentősen megnöveli a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának esélyét az, ha kis mennyiségben aktív ösztrogén van jelen a vérben.


"A legtöbben nem gondolnánk, hogy a férfiakban is van ösztrogén, holott nem is olyan ritkán nagyobb mennyiség mutatható ki a férfiak véréből, mint a menopauza (menstruációs ciklus lezárulása utáni állapot) után levő nőkéből.

Több más kutatócsoport is felvetette már korábban, hogy elképzelhető, hogy férfiak esetében nem is annyira a tesztoszteron, hanem az ösztrogén az, aminek mennyisége döntően befolyásolja a csontok egészségét."


fejtette ki Dr. Reina Armamanto-Villareal, a kutatócsoport vezetője.


 Az ösztrogén a májban az ott található enzimek segítségével átalakul, a keletkezett metabolitok (bomlástermékek) közül azonban nem mind aktív. Az aktív és inaktív termékek aránya egyénenként változó, tehát az aktív végtermék mennyisége mindenkiben más.


A kutatók vizsgálatuk során erős kapcsolatot fedeztek fel az ösztrogén szintje és a csont ásványi-anyag tartalma között.

A 61 vizsgált ötven évnél idősebb férfi esetében megállapították, hogy minél magasabb az aktív ösztrogén szintje a vérben, annál nagyobb a csont sűrűsége is. A vizsgálatok alapján viszont nem igazolódott, hogy a tesztoszteron (férfi nemi hormon) mennyiségének köze lenne a csont sűrűségéhez.


 Úgy tűnik, hogy a tesztoszteron egyedül a nagyobb és vaskosabb csontok kialakulásáért felelős, az ösztrogén pedig azért, hogy a csont sűrűsége megfelelő tartományban maradjon.


A kutatók vizsgáltak még egyéb tényezőket is (például dohányzás, alkoholfogyasztás, napi kalciumfogyasztás, BMI - testtömeg-index), ezek közül egyedül a BMI mutatott korrelációt a csontsűrűséggel: a nagyobb BMI mellett nagyobb a csontsűrűség is, feltételezhetően a kövérséggel megnövekedett ösztrogén-mennyiség miatt.


 "Ajánlatos lenne megvizsgálni az ösztrogén vérszintjét azon férfiaknál, akik a rendelésre osteoporosis miatt jelentkeznek. Az ösztogén és aktív bomlástermékei ugyanis nemcsak azt befolyásolják, hogy a csontsűrűség megfelelő legyen, hanem a prosztatarák rizikóját is befolyásolják." - figyelmeztetett Dr. Villareal.
Forrás: betegszoba.hu


Amennyiben a létfontosságú ásványi anyagokat is meg kívánod adni szervezetednek és csontjaidnak:

Okinawai Korall Kalcium megrendelése




Ügyfélszolgálat: 06-70/428-4803
E-mail: info@korallkalcium.hu
Web:
korallkalcium.hu
Korall Kalcium megrendelése: http://korallkalcium.hu/megrendeles/


Természetes megoldás savasodásra, csontritkulásra: Okinawai Korall Kalcium

De csak akkor, ha használjuk...


ui.: amennyiben a létfontosságú ásványi anyagokat is meg kívánod adni szervezetednek és csontjaidnak:

http://korallkalcium.hu/megrendeles/
 
 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korallkalcium.blog.hu/api/trackback/id/tr827758360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása