Kalciumot a szervezetnek! No, de honnan?
A leggyakoribb válasz: tejből, tejtermékekből! Azonban az előző bejegyzésben már írtam arról, hogy ez a feltevés rengeteg ellentmondásba ütközik, és hogy óvatosan fogyasszuk a tejet. Ebbe most nem mennék bele ismételten, akik már egy ideje odafigyelnek az egészségükre és érdeklődnek az egészséges életmód iránt, tudják, hogy miről van szó.
A tejen kívül máshol is megtalálható még a kalcium, és nem is kell messzire menni érte. Elég csak körülnézni a kertben és a konyhában.
A legtöbb növényi eredetű élelmiszerünkben találunk kalciumot, többé-kevésbé jól hasznosuló formában és mennyiségben. Azonban ki kell emelni az olajos magvakat (mogyoró, dió, mák, lenmag), melyekben rengeteg kalcium van. A húsok általában kevés kalciumot tartalmaznak, azonban a teljes halkonzervekben (szardínia, sprotni) szintén nagyon sok található, mert ezekben a megpuhult és elfogyasztható szálkák miatt magas a kalciumtartalom. A felvágottak, szalámik, egyéb konzervek viszont sok foszfort tartalmaznak, melyek a táplálékkal felvett kalcium felszívódását nagymértékben csökkentik, ezért az, aki csontritkulásra hajlamos - netán már érintett is - kerülje ezeket.
Minden zöld növény komoly mennyiségben tartalmaz kalciumot: spenót, brokkoli, sóska, káposzta, de a sárgarépában és a sütőtökben is sok van. Jó kalcium forrás még a sötétzöld levelű főzelékfélék fogyasztása is. A teljes kiőrlésű kenyérben, és az aszalt gyümölcsökben, a babban, a tojásban és a mandulában szintén megtalálható ez az ásványi anyag. Ha nem fogyasztod ezeket az élelmiszereket, alternatív kálciumkiegészítést kell alkalmaznod.
A kalciumban gazdag ételeket érdemes estére, vacsorára időzíteni, hogy éjszaka, alvás idején jó hatásfokkal épülhessenek be a csontokba.
Amire vigyázni kell, hogy ne fogyassz foszfátokat tartalmazó szénsavas üdítőitalokat, (főleg) szénsavas ásványvizeket, mert ezek gátolják a kalcium felszívódását a szervezetben, sőt, az általuk okozott savas kémhatás ellensúlyozására a szervezet kivonja a csontokból a kalciumot. Inkább igyál (tisztított) vizet, teát vagy gyümölcsleveket. A tartósítószerként foszfátokat és különböző savasító anyagokat tartalmazó készételektől is tartózkodj, mert ez is a csontjaid egészségébe kerülhet.
Sajnos az üdítő élvezet és mozgásszegény életmód következtében, bármilyen megdöbbentő, már kamaszkorú gyerekeknél is észleltek csontritkulást, fokozott csonttörékenységet. Nem engedd, hogy így legyen!
Mostantól jobban figyelj oda a táplálkozásodra, az elegendő vitamin és ásványi anyag bevitelre (ha nem tudod a megfelelő mennyiséget élelmiszerből biztosítani, akkor megfelelő minőségű, teljesen természetes kiegészítőkből), hogy a későbbiekben ne legyen komolyabb következménye.
Jó egészséget kíván:
Soltész Gábor