HTML

Korall Kalcium

Korunk néma járványa a csontritkulás és hazánkba minimum egy millióra teszik a betegek számát. Felveszed a harcot a csontritkulás ellen? http://www.korallkalcium.hu

Friss topikok

Linkblog

Tej: élet, erő, egészség?

2010.02.03. 11:45 Soltész Gábor

Tej: élet, erő, egészség?

 

A weboldalról díjmentesen letölthető e-könyvemben mélyrehatóan foglalkoztam
a fent megnevezett tévhittel, de időközönként nem árt feleleveníteni a
régebbi ismereteket, így összeszedtem a teljesség igénye nélkül pro és
kontra állításokat és véleményeket, nézzük meg, mi kerekedik ki belőle...


Nézzük az egyik oldal véleményét:


Kisgyerek koromban arra tanított az anyukám, hogy fogaink épsége és csontjaink megerősítése érdekében sok tejet kell innom. Hozzávehetjük azt is, hogy mérgezést követően a beteggel azonnal nagy mennyiségű tejet itatnak.

A tej, a tejtermékek, a sajtfélék olyan fontos élelmiszerek, melyek elsősorban terhes kismamák és gyerekek táplálására alkalmasak. Meglehetősen nagy tápértékkel rendelkeznek, mivel fehérjét, proteint, zsiradékokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, valamint megtalálható még benne a szervezetnek nélkülözhetetlen foszfor és kalcium egyaránt. A sajtfélék és a tej különösen A-vitaminban gazdagok, ezen kívül a tej proteinjei képesek életben tartani és megújítani a szöveteket.

A nyers tej zsírtartalma általában 3,8%. A tehéntej zsírjában találhatók olyan kis szénatomszámú zsírok, melyek növekedési faktort tartalmaznak, ezért gyerekeknek a minél magasabb zsírtartalmú (3,6/2,8%) tej fogyasztását javasolják.

A felnőtteknek nem elegendő csak a tejtermékek fogyasztása, mivel ennek az egyoldalú táplálkozásnak a következménye vérszegénység lenne, és a napi energiaszükségletet sem tudná szervezetünknek fedezi.


Majd pedig a másikét:


A legtöbben, mire felnőnek, elveszítik tejcukorbontó képességüket. A laktózt a laktáz nevű enzim bontja le, melynek génje a kor előrehaladtával lecsendesül. Így, lebontás hiányában, a laktóz nem különösebben hasznos a felnőtt szervezet számára, egyes bélbaktériumok viszont annál inkább szeretik. Az ebből következő kellemetlen tünetek (hasmenés, puffadás, nehéz emésztés, teltségérzet) miatt a legtöbb felnőtt egyre kevesebb tejet iszik.

A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékkel kapcsolatban egy másik probléma is felmerül. A tej - mint minden természetes állapotában elfogyasztott élelmiszer - eleve tartalmaz olyan enzimeket, melyek segítik a szervezetet az emésztésben. Ezek az enzimek azonban rendkívül hőérzékenyek, 39 celsius fokon már sérülnek. Az általunk fogyasztott tejtermékek, pedig kivétel nélkül többszörösen hőkezeltek, így emésztőrendszerünk nem kap kívülről jövő támogatást a feldolgozásukhoz. Az úgynevezett tartós tej például azért nem romlik meg, mert a nyers tejet 128–140 °C-ra melegítik, majd 1–3 másodpercig ilyen hőmérsékleten tartják..

Régóta gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása okozhatja. Csecsemőket vizsgáltak, és kiderült, hogy akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak az első héten tejet. Sok kutató azonban kétségbe vonta ezeket az eredményeket.

Egy finn kutatócsoport figyelemmel kísérte 173 cukorbeteg anya csecsemőjét. A táplálkozásukat vizsgálták a születésüktől kezdve. Az egyik csoportban a csecsemők olyan tápszert kaptak, mely tartalmazott tejport is, a másik csoport viszont csak lebontott tejfehérjét tartalmazó tápszert fogyasztott táplálékkiegészítésként. Két évig figyelték őket, és ekkorra 89 tejporos gyerekből 10-ben (11%) kifejlődtek azok az immun-ellenanyagok, melyek megtámadják a hasnyálmirigyet, és cukorbetegséghez vezetnek, míg a másik csoportban nyolcvannégyből csak 3 gyermekben (3%) termelődött ilyen ellenanyag.

Egy másik vizsgálat szerint, akiknek cukorbeteg testvérük volt, ötször valószínűbben lettek cukorbetegek, ha rendszeresen tejet ittak, mint társaik tejfogyasztás nélkül.

A finnek azért vizsgálják ezt a kérdést ennyire behatóan, mert ők kiugróan sok tejet fogyasztanak, és rendkívül gyakori náluk ez a betegség.

Puerto Ricóban az anyák mindössze 5%-a szoptatja gyermekét, s a csecsemők anyatej helyett bébitápszereket kapnak. Kubában minden anya szoptatja gyermekét, különben éhen halna. A különbség az, hogy Puerto Ricóban tízszer gyakoribb a gyermekkori cukorbetegség.

És nézzük egy-két nagy elme véleményét a tejfogyasztásról:

"Puszta babona a tej értékéről vallott nézet, de annyira
meggyökeresedett, hogy szinte lehetetlen megingatni."
Gandhi

"Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom
tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek
a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltő
gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak."

dr. A. M. Thrash

„A természet az állati tejet a szopós állat táplálkozására szánta, egyetlen
emlős sem él tejjel elválasztás után.”
Dr. Oláh

„A tejivás hangsúlyozását kritikus szemmel kell vizsgálni. A kereskedelem
érdekeltsége, hogy nyomást gyakoroljon az emberekre: ha nem iszik
tejet, rosszul táplált lesz. A félelem nem helyénvaló. Emberek milliói
egészségesebbek tejtermékek nélkül; és milliók betegek a tejfogyasztás
ellenére. Minden szenvedésük ellenére sem gyanakszanak az emberek,
hogy a tej a bajok okozója… A tej sokféle betegséget, sőt halált is
okozhat.”
  Dr. C. L. Trash 

"Sok embert úsztatott a tej a koporsóba."  Dr. Williams


Folytatjuk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korallkalcium.blog.hu/api/trackback/id/tr911725062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása