HTML

Korall Kalcium

Korunk néma járványa a csontritkulás és hazánkba minimum egy millióra teszik a betegek számát. Felveszed a harcot a csontritkulás ellen? http://www.korallkalcium.hu

Friss topikok

Linkblog

Mit szedjünk az Okinawai Korall Kalcium mellé?

2009.02.17. 18:42 Soltész Gábor

Sokan szokták tőlem kérdezni, hogy javaslok-e még valamit szedni a Korall Kalcium mellé. Én ekkor el szoktam mondani, hogy a Korall Kalcium egy ásványi anyag komplex, így célszerű mellé egy vitamin komplex fogyasztása is.

 

A téli időszak beköszöntekor piacra dobtam azoknak, akik nem ágyban, párnák között kívánták tölteni a téli ünnepeket, egy ún. Nyavalya Megelőző csomagot.

Ennek a lényege az volt, hogy komplett megoldást adott a Korall Kalciummal együtt a téli nyavalyák ellen, így tartalmazott egy vitamin és flavonoid komplexet is.

 

Nemrég, egy kedves ismerősöm, dr. Barnás Mária orvos, aki hisz az emberi szervezet és a természet örök harmóniájában, írt egy nagyszerű cikket a vitaminokról, amellyel tökéletesen egyetértek, így megkértem, had adjam közre kedves olvasóimnak.

Tehát akkor következzék a doktornő cikke, változtatások nélkül.

Tudta, hogy a forgalomban lévő vitaminok többsége szintetikus, vagyis vegyi úton előállított? Már hallom a kérdést: "Na és?"


A helyzet az, hogy a szintetikus vitaminok nem pont úgy viselkednek a szervezetünkben, mint a teljes értékű táplálékokban található természetes vitaminok. Sok szintetikus vitamin tápanyagokat vesz el a szervezetünkből, és megterheli a vesénket, mielőtt kiürülne.


Aki tanult biokémiát, tudja (aki nem, az olvashat róla), hogy a vitaminok több különböző összetevőből épülnek fel – enzimek, koenzimek, kofaktorok –, melyeknek együtt kell működniük ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást elérjék.

A táplálékban, természetes formában előforduló vitaminok minden szükséges összetevőt tartalmaznak.

 

A boltokban kapható, nagyrészt szintetikus vitaminok a természetes vitaminoknak izolált részeit tartalmazzák.

 

Jó példa erre a C-vitamin. A szintetikus vitamin csak aszkorbinsavat tartalmaz, vagy aszkorbátot, ami az aszkorbinsav kevésbé savas formája.

 

A természetes C-vitaminban azonban nem csak aszkorbinsav van, hanem rutin, bioflavonoidok (P-vitamin), K-faktor, J-faktor, P-faktor, tyrosináz és aszkorbinogen.

Ha csak a szintetikus C-vitamin tablettát alkotó aszkorbinsavat vesszük magunkhoz, szervezetünknek máshonnan (mondjuk a testszövetekből) kell elvennie a teljes C-vitamin komplexum többi alkotórészét.

 

Ha ehhez nem áll elegendő tartalék rendelkezésre, az aszkorbinsav önmagában nem biztosítja azokat az előnyöket, melyekre a teljes C-vitamin képes. Némi keringés után a fel nem használt aszkorbinsav a vizelettel kiürül.

Természetesen a legideálisabb az, ha a vitaminszükségletünket teljes értékű táplálékból tudjuk fedezni, már csak azért is, mert a táplálékban olyan ásványi anyagokkal együtt található a vitamin, melyek hasznosulását elősegítik.

 

Ilyenkor merül fel az, hogy "persze, de a mai zöldségek, gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi hasznos tápanyagot, mint korábban".

 

Így van, ezért kell törekedni arra, hogy lehetőleg biotermékeket vegyünk, és piacon, termelőtől talán olcsóbb is, mint a bioboltban.

 

Ha az Ön számára mégsem járható ez az út, vagy valami folytán több vitaminra van szüksége, mint amennyit táplálkozással magához tud venni, akkor nagyon figyeljen oda az összetevőkre.

 

Lehetőleg ne izolált vegyi anyagot tartalmazzon, hanem az eredeti élelmiszert, C-vitamin esetében pl. acerola cseresznyét.

 

A szintetikus vitaminoknál nem csak az a gond, hogy mesterségesen állítják elő, hanem nagyon sok adalékanyagot is tartalmaznak, ami a felszívódási arányt nagyban csökkenti, míg a természetes vitaminoknál, és táplálék-kiegészítőknél nem csak a vitamint magát tartalmazza a készítmény, hanem sok más olyan összetevőt is, ami a vitaminok felszívódását erősíti.

 

Ezért van az, hogy ezekből a készítményekből elegendő a kisebb dózis is, mert a felszívódási arány jóval magasabb.

 

Dr. Barnás Mária orvos, aki hisz az emberi szervezet és a természet örök harmóniájában.

 

Köszönet Máriának ezért cikkért.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korallkalcium.blog.hu/api/trackback/id/tr91949082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása